Autotaalglas

In aanloop naar een nieuwe huisstijl, heb ik in 2021 samen met designbureau Addikt het merk Autotaalglas opnieuw gepositioneerd. Aan het begin van de klus waren er heel veel strategie-documenten, die niet goed op elkaar aansloten, noch op de behoeften van de moderne consument. Zowel op basis van deze documenten als op basis van een aantal gesprekken met de CMO en een brede groep stakeholders (Autotaalglas is een franchiseformule), heb ik een nieuw merkdocument geformuleerd. Vooral de merkbelofte en merkwaarden in dat document (aangevuld met subwaarden en de uitgangspunten voor het design) vormde de briefing voor de huisstijl. Addikt heeft op basis daarvan een geheel nieuwe, frisse huisstijl ontwikkeld die mooi aansluit op de (digitale) ambities van het merk en de markt.

“Wouter bracht structuur en consistentie in de veelheid aan input en meningen. Cruciaal in de omarming van de nieuwe huisstijl, was dat Wouter zich goed kon inleven in de positie van de franchisenemers. Hij schreef een merkstrategie waarin hij trots wist over te brengen. Daarnaast droeg het heldere merkverhaal bij aan het wegnemen van de weerstand tegen de verandering. De helderheid hielp ook bij het consistent uitrollen van de huisstijl in uiteenlopende media. Kortom, dankzij Wouter sloten in relatief korte tijd alle Autotaalglas-stakeholders zich aan bij de nieuwe merkbelofte en identiteit.”
Barry Schwarz, Founder en partner Addikt

Solarclarity

Solarclarity is een internationale distributeur van duurzame energiesystemen. In 2013 bracht het zonnepanelenmerk Denim Solar op de markt, als alternatief voor de zonnepanelen uit China die allemaal op elkaar leken. Het merk werd echter nooit echt gepositioneerd en daarom vroeg Solarclarity mij in 2020 om er een merkstrategie voor te schrijven. Met mijn 3-stappenplan en een kernteam van interne stakeholders heb ik research en interviews gedaan, een strategische workshop gegeven – waarin we samen mijn 3P strategie-canvas invulde – en tenslotte een merkdocument opgeleverd. Reclamebureau This Agency, nauw betrokken bij het gehele traject, heeft het merkdocument vervolgens vertaald naar een kleurrijke huisstijl en campagne waarin de belofte ‘Zonnepanelen simpel geregeld’ centraal stond.

"Toen we aan dit traject begonnen, hadden we bij Solarclarity uiteenlopende ideeën en inzichten over het merk Denim Solar. En in onze markt is een uitgewerkte merkstrategie ook nog eens een zeldzaamheid. Wouter heeft ons op één lijn gekregen, waardoor we duidelijke keuzes hebben kunnen maken, die we anders niet hadden kunnen maken. Hij was de katalysator, waardoor we een unieke merkpropositie hebben kunnen ontwikkelen."
Peter Desmet, CEO & Founder Solarclarity

MOSA MEAT

Samen met Nok Nok Studio, forpeople en een zeer getalenteerd team van Mosa Meat, heb ik in 2020 de eer gehad om de merkstrategie te schrijven voor Mosa Meat, een revolutionair product dat de bestaande, vervuilende en dieronvriendelijke vleesindustrie grotendeels kan vervangen. Mosa Meat’s grensverleggende product, kweekvlees uit een lab, is mede uitgevonden en doorontwikkeld door hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Universiteit van Maastricht. Voor Mosa Meat heb ik een aantal strategische workshops georganiseerd, een merkdocument geformuleerd en een designbrief en -rationale geschreven, om alle ins en outs van dit ambitieuze merk te definiëren.

"Wouter heeft de strategische basis gelegd voor ons merk. In een vroeg stadium organiseerde hij de workshops waarin belangrijke elementen naar voren kwamen die we nu nog gebruiken. “Trust the process” zei Wouter. En dat klopt helemaal. Het proces was een soort wybertje, waarbij we eerst de breedte en diepte in gingen en daarna keuzes maakten en steeds concreter werden. Dat is super waardevol als je als merk nog zoekende bent."
Tim van de Rijdt, Chief Business Officer, Mosa Meat

URBAN ARROW

Urban Arrow maakt elektrische bakfietsen en neemt daarmee in rap tempo de wereld over. Voor dit merk – eigendom van Pon – heb ik de afgelopen jaren een breed scala aan strategische werkzaamheden verricht (deels samen met Tactics Design); het schrijven van een brand en design guide, het in kaart brengen van het ideale designproces en het formuleren van een product roadmap. Door alle input voor deze producten in workshopvorm te verzamelen, worden ze breed gedragen binnen de organisatie en zijn ze uiteindelijk onlosmakelijk verbonden met de strategische koers van de organisatie, een eenduidig productportfolio en een merk met een consistente uitstraling.

"Wouter heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de volwassenwording van ons merk. Op veel verschillende manieren. De belangrijkste is dat hij ons heeft geholpen met het formuleren van een heldere merkvisie. Wat Wouter een sterk merkstrateeg maakt is dat hij analytisch én creatief is. Hij heeft oog voor detail, maar denkt ook vanuit een helicopter view mee over onze grotere ambities."
Jorrit Kreek, founder en CEO Urban Arrow

PRICEWISE

Pricewise heeft meerdere online merken rond het vergelijken van producten en diensten. Met behulp van een portfolio-workshop met alle relevante interne stakeholders (van programmeur tot marcom manager) heb ik de verschillende merken gepositioneerd in één schema. Daarnaast heb ik een merkdocument geformuleerd met daarin een aantal archetypische persona’s die ik koppelde aan de verschillende merken. Dit traject vormde de opstap naar een aantal nieuwe huisstijlen en websites.

"We hebben samen met Wouter onze strategische merkenpuzzel gelegd. Wouter stelt de juiste vragen. Elimineert ruis. En brengt zaken tot de kern. Wouter positioneert en durft hierbij in extremen te denken. Maar is net zo scherp op de details. Wel zo prettig en verhelderend."
Giscard Monod de Froideville, CMO Pricewise

Less

In 2018 lanceerde Unilever het nieuwe wasmiddel Less, bestemd voor het direct-to-consumer kanaal. Zoals de naam doet vermoeden richt het merk zich op het gebruik van minder wasmiddel. Het product is ontwikkeld binnen een startup en samen met deze startup heb ik het merk gepositioneerd. Daarbij ben ik begonnen bij de basis; middels een kwalitatief onderzoek heb ik research gedaan naar de klantbehoeften. De uitkomsten daarvan vormden de basis voor het merkdocument.

"Eén van de redenen waarom wij graag met Wouter wilden samenwerken, was dat hij niet alleen verstand heeft van het positioneren van merken, maar ook denkt vanuit een businessmodel. Samen met zijn kwalitatief onderzoek gaf het merkdocument daarom een zeer compleet en inspirerend beeld van de consument, de markt en ons merk."
Eric Smeding, oprichter Less en Sr Digital & Ecommerce Manager Unilever

nspire

In 2018 ging een vernieuwend mobiel contentplatform van KPN in beta, dat suggesties deed voor het invullen van je vrije tijd – met restaurants, films, boeken, events, etc. Voor een breed team van digitale en business specialisten heb ik een strategische pressure cooker sessie gehouden om alle strategische kennis boven tafel te krijgen en de neuzen intern dezelfde kant op te krijgen. Daarna heb ik een merkdocument geschreven waarmee alle creatieve partijen aan het werk konden om het merk visueel en conceptueel op te tuigen; van huisstijl tot online campagne.

"In korte tijd heeft Wouter een strategische sessie opgezet, waarin hij zeer doelgericht alle relevante kennis op tafel bracht en er met ons over in discussie ging. Het merkdocument dat eruit voortvloeide heeft ons uitstekend geholpen bij de positionering van ons merk en de doorpresentatie ervan aan anderen - zowel intern als extern."
Jeroen Zijerveld, strateeg KPN