Stroom is gewoon stroom

In 2008 onderwees Energie Direct ons met een prachtige pay-off dat stroom gewoon stroom is. Hoewel natuurlijk een waarheid als een koe, was het voor veel mensen toch een eye opener, denk ik. Switchen van energieleverancier deed je immers niet zomaar. En toen opiniepeiler Maurice de Hond twee jaar later de Nederlander expliciet opriep voor de goedkoopste provider te gaan, leek het hek van de dam. De gevestigde partijen probeerden op allerlei manieren de exodus tegen te gaan door hun toegevoegde waarde te communiceren, maar het voelde een beetje als een kat in het nauw, want ze wisselden voor m’n gevoel zo’n beetje per reclameblok van vorm en inhoud. En nu hebben ze weer wat nieuws. Essent, Eneco en Nuon proberen alle drie eenbrand utility aan de man te brengen. Op zich best modern natuurlijk, maar wie maakt ook alweer wat?

Eneco laat een gestript huis zien waarbij de leidingen en apparaten het geraamte vormen om ‘Toon’ aan de man te brengen; een ‘revolutionaire’ thermostaat die je energieverbruik inzichtelijk maakt en je zo moet helpen minder energie te verbruiken. Dat klinkt een beetje als Shell die zegt dat je minder moet tanken.  Maar ze zijn natuurlijk niet gek bij Eneco, dus de thermostaat kost €120 en daarbij betaal je €3,5 per maand voor de ‘Live Updates’ – onmisbaar voor het inzicht in je energieverbruik. Men zegt dat je dankzij Toon maximaal 10% kunt besparen, maar ik vermoed dat de gemiddelde consument dat niet haalt. Hoe het ook zij, het is natuurlijk wel een aantrekkelijk, onderscheidend product.

Althans, onderscheidend weet ik nog zo net niet. Essent en Nuon bieden de consument namelijk ook een revolutionaire thermostaat. Eentje die samen werkt met een app. De merken zitten elkaar reclame-technisch alleen een beetje in de weg, omdat beide apps het regelen van energie op afstand mogelijk maken.

Essent laat in zijn commercial een stel terugkomen van vakantie op Schiphol. Ze krijgen geen warm onthaal, want de familie, aangevoerd door een man gecast op zijn ogenschijnlijk licht verstandelijke handicap, heeft ze naar de verkeerde ontvangsthal geleid. In de taxi naar huis zorgen ze dus zelf maar alsnog voor een warm onthaal; ze zetten de verwarming alvast aan.

Nuon heeft de E-Manager app, een “kek hebbedingetje” waarmee je zowel inzicht krijgt in je energieverbruik (net als bij Eneco) en je apparaten op afstand kunt bedienen. Ed, gezeten in hangmat op tropisch strand, zet bij Eduard de TV, stereo, stofzuiger aan terwijl hij ligt te slapen. Haha. Piet Bambergen in zijn beste dagen kan er niet aan tippen. Nu begrijp ik dat ik – godzijdank – niet de gemiddelde Nederlander ben, maar ik vraag me wel meteen af waarom ik mijn apparaten op afstand aan wil zetten.

Het enige dat bij mij bleef hangen na het zien van al deze filmpjes, is dat ik niet meer weet welk merk welke thermostaat verkoopt. Nu geef ik toe dat ik me niet dagelijks verdiep in energieleveranciers, maar als ik als consument door de bomen het bos niet meer zie, haal ik mijn schouders op en denk ik, ach, stroom is gewoon stroom.