So you think you can survive?

Jawel, er is een nieuw TV programma op RTL 4, genaamd The Voice of Holland! De zoveelste talentenjacht. Met onder andere Angela Groothuizen als ‘voice’ deskundige en Martijn Krabbé als presentator. Toen ik de aankondiging zag, dacht ik, zaten die twee niet ook al in X-Factor?

Na wat gegoogle kwam ik erachter dat in al die talentenjachten steeds weer dezelfde namen opduiken. Zo zaten Groothuizen en Krabbé inderdaad ook in X-Factor – eveneens van RTL 4. Daar zat Groothuizen naast Eric van Tijn in de jury, die ooit in 2002 bij Idols begon – ook weer RTL 4. Bij Idols zat Van Tijn met Henkjan Smits in de jury. Later zat Smits met Gordon en Dan Karaty in de jury van Holland’s got talent eerst van SBS6, later van RTL. Maar Gordon doet nu Popstars bij SBS, gepresenteerd door Gerard Joling. Gordon viel eerder (negatief) op bij Idols en Joling presenteerde een tijdje geleden Sterren dansen op het ijs bij SBS. RTL had trouwens een vergelijkbaar programma, genaamd Dancing on ice. Je raadt het al; gepresenteerd door Martijn Krabbé. En Karaty werd trouwens bekend door in de jury te zitten van So you think you can dance bij RTL.

Het is typerend voor de commerciële zenders dat ze liever tegen lage kosten een format eindeloos uitmelken, dan dat ze investeren in geheel nieuwe, originele formats. Dat doen ze omdat de gemiddelde Nederlander voorlopig vrolijk naar deze meuk blijft kijken en omdat de uitmelkstrategie zekerheid biedt voor de adverteerders. Maar vanuit een breder marketingperspectief doet deze incestueuze hypersegmentatie denken aan een markt die oververzadigd is en op z’n laatste benen loopt.

Omdat ik zelf liever een avondje MadMen, Dexter of Six Feet Under kijk, dan dat ik zappend 13-in-een-dozijn formats en reclameblokken moet ontwijken, ben ik in ieder geval erg blij dat er steeds meer (reclameloze) alternatieven zijn voor het traditioneel TV kijken. Zo kan ik MadMen netjes op DVD kopen of in een handomdraai illegaal downloaden. Verder kan ik het wellicht over niet al te lang via de kabel on demand kijken. En het zou me ook niet verbazen als de makers het op een gegeven moment zelf streaming aanbieden via het internet. De mogelijkheden voor een avond ongestoord kwalitatieve TV kijken zullen alleen maar toenemen.

En aangezien de tevreden zapper langzaam maar zeker vergrijst, zullen de commerciëlen zich toch echt moeten gaan aanpassen aan het veranderende medialandschap. Doen ze dat niet dan sterven ze uit. Volgens mij hoef je geen Charles Darwin te zijn om dat te begrijpen.