Melk het witte sprookje

Ik lust graag melk. Maar hoor steeds vaker om me heen dat het helemaal niet zo gezond is. Daarom werd ik getriggerd door een commercial van FrieslandCampina.

Een prachtige film waar je meteen een goed gevoel bij krijgt. En een film die, als je de afzender niet kent, zo gemaakt had kunnen zijn door het Nederlandse zuivelbureau. De film maakt namelijk reclame voor melk – en de boer en zijn koeien. Dat is best aardig van FrieslandCampina. Want terwijl Peer Mancini ongetwijfeld sommige mensen heeft doen besluiten nóóit meer melk te drinken, zo past deze commercial in het rijtje ‘Melk Moet’, ‘Joris Driepinter’, ‘Melk is goed voor elk’ en ‘Melk de witte motor.’ Daar heeft elke melkboer dus profijt van. Een opvallende keuze van FrieslandCampina.

Als gezegd, een mooie film, die de productie van melk vergelijkt met een sprookje – “magische wezens en wonderdrankjes”. Wat echter opvallend eraan is, is dat het allemaal nogal paradoxaal aanvoelt. Hij geeft me het idee dat melk een imagoprobleem heeft – anders maak je immers geen imagocampagne voor melk. En daarom stelt hij me ook niet echt gerust. Ik wil gewoon horen dat melk goed voor me is. De meest expliciete aanprijzing uit de commercial is dat melk “één van de meest voedingsrijke producten uit de natuur is”. Wat zegt ‘voedingsrijk’ nou eigenlijk? Ik heb het geprobeerd op te zoeken, maar kon het niet vinden – zelfs niet in de Van Dale. Daarom ga ik er maar vanuit dat het betekent rijk aan voeding. Een nietszeggende term dus die gekozen lijkt door de juristen van FrieslandCampina. Het is een term die me doet afvragen of een Big Mac niet ook voedingsrijk is.

De commercial vraagt mij aan het eind de site melkisbijzonder.nl te bezoeken. Normaal zou ik dat niet zo snel doen naar aanleiding van een commercial, maar ik wil graag leren dat melk gezond is, dus vooruit. En jawel, op de site – na enig klikgeduld – wordt het expliciet bevestigd. Hè, gelukkig. Helaas wordt de geruststelling voor mijn bovengemiddelde melkconsumptie meteen weer weg genomen door een nogal prominente disclaimer. Ik parafraseer: “Ondanks het feit dat de informatie op de site is samengesteld met de grootst mogelijke zorg, is FrieslandCampina niet aansprakelijk voor het vertrouwen of acties ondernomen naar aanleiding van deze informatie”. Alsof ik een website voor sigaretten bezoek! Niet alleen wordt mijn vermoeden bevestigd dat deze campagne door juristen is gemaakt, ik geloof ook gelijk niet meer dat melk gezond is.

Misschien is melk dan toch een sprookje. Het klinkt inderdaad allemaal wel erg mooi om waar te zijn. Zouden die kritische geluiden over een melkoverschot en de boeren die gesteund moeten worden met minstens twee glazen melk per dag gewoon kloppen? Ik ga het steeds meer geloven. En dat is jammer, want dat is volgens mij niet wat de campagne me wil vertellen.