Kansloze Loterijreclame

Ruim 5 miljoen mensen schijnen jaarlijks mee te doen aan de lotto en/of loterij. Het is dan ook niet zo gek dat je wordt dood gegooid met reclame die het geluk van het winnen ervan in beeld brengt. Men realiseert zich alleen niet dat het winnen van een berg geld helemaal niet gelukkiger maakt. Meer geld betekent meestal namelijk ook meer zorgen. Als je bijvoorbeeld een Maserati koopt van je gewonnen geld, kom je er opeens achter dat zo’n apparaat schreeuwend duur in onderhoud is. Daarnaast heeft die reusachtige tuin natuurlijk ook een tuinman nodig. En als je in de kroeg bent met je vrienden, verwacht opeens iedereen dat je de hele avond rondjes geeft. Tenminste, de vrienden die je nog over hebt, want de helft ervan blijkt alleen nog maar geïnteresseerd in je geld of is stinkend jaloers.

Maar gelukkig hebben ze daar nu een oplossing voor: de Vrienden Loterij. Het concept is simpel; als jij wint, winnen je vrienden ook. In de commercial laten ze het verschil zien: “Als Dennis vroeger de loterij won, dan zag dat er ongeveer zo uit…” Dennis springt op van de bank en zijn vrienden blijven chagrijnig zitten. Vervolgens laat de commercial zien hoe het eruit ziet als je meedoet aan de Vrienden Loterij; Dennis is blij en als z’n vrienden ook.

Het lijkt dus een hele sociale loterij die Vrienden Loterij, maar wat mij nou zo ingewikkeld lijkt, is dat je zelf moet uitkiezen welke vijf vrienden meedelen in je prijs. Dat betekent namelijk automatisch dat je ook moet bepalen wie niet je vrienden zijn. Bij de Vrienden Loterij weet je dus in ieder geval zeker dat je vrienden kwijtraakt.

Gelukkig zal ik dat probleem overigens sowieso nooit hebben, want sinds mijn wiskundeleraar mij op de middelbare school uitlegde dat je statistisch gezien nooit geld overhoudt aan een loterij, ben ik nooit in de verleiding gekomen om mijn geld weg te gooien. Ik hou er trouwens sowieso niet zo van om mijn lot in andermans handen te leggen.

Wel kan ik me goed voorstellen dat mensen het fijn vinden om te fantaseren over het winnen van de loterij. Totdat de uitslag bekend maakt dat je niet gewonnen hebt, kun je dat in ieder geval uitgebreid doen. En daarom vind ik de nieuwe commercial van de Staatsloterij zo sterk; die beeldt uitsluitend het fantaseermoment uit. Het moment dat je kijkt of een Ferrari in je garage past of het moment dat je de tuin van een huis dat te koop staat – en dus nog helemaal niet van jou is – aan het indelen bent.

Maar weet je wat nou zo grappig is, dat fantaseren kun je ook doen zonder een lot te kopen. Wat zou je doen met – pak ‘m beet – 10 miljoen? Geef daar maar eens antwoord op en voordat je het weet zie je jezelf zitten op de veranda van je huis in Zuid Spanje. Wat dat betreft kun je al die kansreclame beter negeren. Fantaseren kan ook zonder loterij. En het grote voordeel is dat je in ieder geval niet het risico loopt – hoe klein ook – je vrienden te verliezen.