Hou op met spammen!

Ik ben een merkenman pur sang. Daarom verbaas ik me er wel eens over hoeveel merken zich niet bewust zijn van hun gebrekkige imago. Vaak zijn dat bedrijven die worden gemanaged zonder visie of beheerd door een slechte smaak. Maar het kan nog erger. Sommige bedrijven lijken zich wel bewust te zijn van hun slechte imago, maar omdat ze kak hebben aan hun klanten, gaan ze gewoon vrolijk verder waarmee ze bezig zijn. De Telefoongids is er één van.

Al jaren heb ik een NEE/NEE sticker op de deur. De reden moge duidelijk zijn; het bespaart me heel wat loopjes naar de papierbak en – belangrijker nog – draagt bij aan een papierloze wereld. Ik erger me er dan ook aan dat sommige partijen die sticker negeren. Toch vergeef ik het de lokale pizzeria’s en een handvol stoffige handwerklieden. Zij weten niet beter. Met de flutkrantjes van mijn stadsdeel, dat ook consequent mijn sticker negeert, ben ik ook niet blij. Ambtenaren hebben echter nog nooit van klantentevredenheid gehoord, dus die kun je het ook niet kwalijk nemen.

Maar het ergste vind ik de fysieke spam van De Telefoongids BV – in de vorm van De Telefoongids & Gouden Gids – die elk jaar door mijn brievenbus worden gepropt. Dit irriteert mij zodanig dat ik een intense hekel aan dit merk heb gekregen.

Op www.detelefoongids.nl krijg ik uitleg. Het bedrijf dat verslingerd is aan papier negeert de NEE/NEE sticker steevast, omdat ze de gidsen niet als ongeadresseerd reclamedrukwerk beschouwt. Waarom, kan men niet uitleggen. De gidsen zijn immers ongeadresseerd én kunnen uitsluitend nog in leven blijven dankzij de erin adverterende middenstander. En dat is natuurlijk ook waarop hun geniale business plan is gebaseerd; naïeve middenstanders wordt een groot bereik beloofd, terwijl de onwetende consument ermee wordt gespamd.

Maar het wordt nog schrijnender. BV Papierverspilling stelt dat het grootste deel van de Nederlanders de gids wenst te behouden. Maar niet heus. Consumentenprogramma Kassa zocht uit dat 58% van de Nederlanders de gidsen niet meer wenst te ontvangen en dat één derde de gidsen onmiddellijk na ontvangst weer weg gooit. Dat deert De Telefoongids niet, want zélfs als ik expliciet te kennen geeft de gidsen niet te willen ontvangen, zegt het bedrijf dat verantwoordelijk is voor een half procent van de jaarlijkse papierproductie dat ik er tóch recht op heb. Kafka meets Lijmen/Het Been, zeg maar.

Stiekem weet het bedrijf, dat waarschijnlijk wordt gemanaged door de laatst nog levende PTT-ambtenaren, al lang dat ze iets met dat malle internet moeten. Daarom hebben ze hun papieren gedrochten ook online beschikbaar gesteld. Maar ik ga daarvan natuurlijk nooit meer gebruik maken. Los van het feit dat ik niet inzie wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van Google, Facebook, LinkedIn en mijn eigen digitale adresboek, wil ik nooit meer iets te maken hebben met een merk dat totaal niet geïnteresseerd is in mijn behoeftes.

Wel heb ik gelukkig een manier gevonden om mijn onvrede enigszins af te reageren. Ik verstuur de gidsen nu ongefrankeerd terug naar de afzender met de boodschap: “Hou op met spammen!”