Give me a break!

Wouter Boon kijkt met een kritisch oog naar de commercial break.

Vroeger positioneerde Lexa zich als online dating met benefits. Tegenwoordig adverteren ze met ‘Lexa borrels’, omdat “mensen ontmoeten vooral heel leuk is”. Ik ben dol op mensen ontmoeten – en hou bovendien van hobby’s – maar of ik daar Lexa nou voor nodig heb? Ik zeg: terug naar de casual sex, dát is pas een onderscheidende positionering!

UPC heeft ’n nieuwe look and feel met Johnny de Mol. Beetje surrealistisch. Wel echt ’n eigen stijltje. Ik begrijp er verder niet zoveel van, maar dat Johnny in het laatste shot naakt op de grond zit met een tablet voor z’n kruis getuigt in ieder geval van goede smaak en doet het vast goed bij jonge vrouwen.

Het Jumbo stel begint al bijna nét zo vertrouwd te voelen als het C1000 stel, dus de twee merken kunnen al bijna in elkaar worden geschoven. Het enige verschil is dat het Jumbo stel liever thuis zit. Althans, ‘mevrouw Jumbo’ belooft haar man z’n lievelingskostje, n warm bad en een geile negligé als hij de volgende dag boodschappen doet. De Super Deal weken zijn namelijk aan de gang en dan wil je dus echt niet in de Jumbo zijn. Een nogal aparte belofte.

Ali B onderhandelt direct met het hoogste management van T-Mobile over zijn abonnement, want bij T-Mobile heeft de consument een hoop te vertellen. Geloven ze het zelf?

Ik zie ook ‘n kat die cola drinkt en zo’n enorm harde boer laat dat het hele huis wakker wordt. Zoontje: “Hij doet het weer!” Pa jaagt de kat het huis uit. Grappig. In het volgende shot wordt pa weer wakker door de kat, maar nu drinkt hij Yoki. Tada; dit keer geen boer. Daarmee bewijst Yoki keihard: “30% minder suiker” (dan wat?) en “100% natuurlijk.” Syntax Error…

Cor en Don van Corendon dan. Deze woordspeling verdient volgens een Twitterende KvK-medewerker een nekschot, las ik ergens. Dat vind ik wat overdreven, maar echt sterk is het natuurlijk niet. De infantiele commercial is nog altijd een stuk beter te verdragen dan het Amsterdamse stel dat met Sunweb naar de Hippy Markt op Ibiza wil; “Hou nou toch op, dan moet ik zeker in een huifkar!” Nee, hoor, Harry regelt wel een taxi. Speciaal voor mensen met een IQ onder de 80.

Mc Donald’s vormt ‘n lichtpuntje met een lesauto die niet helemaal foutloos het drive-in parcours neemt – de zijspiegel moet er bijvoorbeeld aan geloven. “Laten we dat nog n keer proberen”, zegt de instructeur met een glimlach na het met smaak eten van ’n cheeseburger. Een fijne commercial die je bijna doet vergeten dat die dingen niet te vreten zijn.

Peugeot is de weg kwijt met ‘n vrouw die doet of haar weegschaal n gaspedaal is en het geluid maakt van een auto. Met de zin “heeft u ook zo’n zin in de nieuwe Peugeot” wordt het verhaaltje onbegrijpelijk kloppend gemaakt.

Als je de overbekende naam Overtoom (toet toet) verandert in Manutam (que?), dan heb je natuurlijk een probleem. Echter, als er één manier is om deze nieuwe naam in ons brein te graveren dan is het natuurlijk Jeroen van Koningsbrugge die een sterk stukje satire laat zien. Om te bespreken bij het koffiezetapparaat.

Dan zie ik het vervolg op de prijswinnende en naar de keel grijpende ALS commercial; “Hij heeft het niet gehaald.” Oh nee, ik vergis me; het is voor het Longfonds…

Ik eindig met de inwoners van Sotchi die 10.000 borden met één fles Dreft kunnen reinigen en er vervolgens een hele skischans mee bedekken. Ik zie de briefing al voor me; “We moeten een bruggetje maken tussen ‘één fles genoeg voor de hele vaat’ en Sotchi, want Procter & Gamble is Olympisch sponsor.” Ik schat gemaakt door een reclamebureau in Rusland.