De krant is dood, leve de krant!

De krant moet behalve zelf content produceren, ook content verzamelen en online ‘herverpakken’, vindt Wouter Boon

De betaalde krant heeft het zwaar. Dat komt vooral doordat zij nog steeds in grote mate financieel afhankelijk is van haar papieren uitgave, terwijl de strijd om media aandacht steeds meer op het internet plaats vindt. Maar online is nieuws nu juist een commodity geworden. En dat is weer de reden dat de krant nog steeds sterk afhankelijk is van haar papieren uitgave. Een volmaakte Catch22.

Deze onmogelijke positie, wil echter niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor de krant als instituut. Juist temidden van alle vluchtige blogs en tweets bestaat er sterke behoefte aan kwaliteitsjournalistiek die gedegen onderzoek doet en duiding geeft.

Om te overleven moeten de krant een volwaardig digitaal product worden en dus af van de gedachte dat het een papieren contentdrager is. Want of je het nou leuk vindt of niet, papier zal over niet zo heel lang uitsterven. De introductie van iPad-achtige tablets zal dit proces versnellen.

Betaalde kranten moeten daarom beter na gaan denken over hun online businessmodel. Het gratis weggeven van content – in combinatie met de verkoop van banners – is in elk geval geen winstgevende optie. En álles betaald achter slot en grendel gooien, zal nog minder opleveren.

Een betere vorm van contentdistributie lijkt het freemium model – ‘free’ en ‘premium’. Dat betekent dat het oppervlakkige, vers-van-de-pers nieuws gratis is en dat je voor de diepere analyses, achtergronden en opinies moet betalen. Bij veel digitale producten, zoals de apps op de iPhone en de streaming muziek van Spotify, werkt het freemium model prima, omdat free en premium op natuurlijke wijze op elkaar aansluiten. Zo heeft Spotify een gratis abonnement dat toegang geeft tot maximaal 20 uur per maand luisterplezier. Onbeperkte (reclamevrije) toegang tot de gehele database kost 5 euro per maand. En voor 10 euro mag je de muziek ook nog op je mobiel of offline beluisteren.

De vraag is echter of dat ook werkt voor de online krant. Oppervlakkig nieuws is immers een commodity geworden en een kwalitatief opiniestuk ligt niet automatisch in het ‘premium’ verlengde daarvan, want voorziet in een andere, meer specialistische behoefte. Het gros van de consumenten dat dagelijks online het (gratis) nieuws van een krant checkt, zal niet als vanzelfsprekend betaald toegang willen tot het volledige digitale archief. Via een freemium-model zal de online krant dus nooit zo winstgevend worden als de papieren krant in haar beste jaren.

De krant zal zichzelf daarom echt opnieuw moeten uitvinden. Dat gaat niet door de papieren krant min of meer een-op-een door te vertalen naar digitaal. De papieren mindset moet om. De kracht van online is dat de consument er zeer specialistische informatie kan vinden voor zeer specifieke interesses. Daar zou een krant op in moeten spelen. Dat kan met een abonnementvorm die veel specifieker nieuws clustert en een fractie kost van een papieren krantenabonnement – zodat de instapdrempel laag is. En dan dus niet gebundeld volgens de logica van de papieren katernen, ‘Economie’, ‘Kunst’ en ‘Media’, maar in veel kleinere contentclusters, zoals ‘Marketing’, ‘Popmuziek’ en ‘Gadgets’. Een lezer die zich daarop abonneert, weet precies wat er gebeurt binnen een strak afgebakend gebied dat naadloos aansluit op zijn persoonlijke interesses.

Om deze clusters echter voldoende volume en gewicht te geven, zou de krant meer gebruik moeten maken van de grote hoeveelheid nichecontent die al rondzweeft op het internet. En dan niet alleen content van de gerenommeerde ‘papieren’ titels, maar ook van bijvoorbeeld de steeds volwassener wordende internationale blogosfeer. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de krant een zorgvuldige, kwalitatieve en journalistieke selectie maakt. Dat is en blijft immers haar kracht.

De krant zou kortom niet alleen content moeten produceren, maar het ook moeten gaan verzamelen en het vervolgens online herverpakken in nicheclusters. Eigenlijk dus een veredelde knipseldienst die zeer specifieke content op maat levert onder de vlag van een betrouwbaar journalistiek merk. Voor zo’n kant-en-klare online dienst wil zelfs de generatie die nooit een papieren krant zal kopen en steeds minder tijd heeft om een selectie te maken uit de informatie overload, best betalen.